Detalii despre concurs

Concursul este deschis participanților la ediția I sau a II-a a Incubatorului de povești colorate.

Cum participați?

 

Pentru scriitori sau ilustratori:

Ne trimiteți cel puțin o poveste, care să conțină nu mai mult de șapte sute cincizeci de cuvinte, în limba română, pe o temă potrivită copiilor cu vârste între trei și cinci ani.  

 

Pentru ilustratori:

Ne trimiteți patru schițe și o ilustrație finală realizate în cadrul unui proiect personal. Ilustrațiile vor fi însoțite de un scurt text de prezentare a proiectului (maxim o sută de cuvinte). 

 

Termen de trimitere : 13 martie 2020

Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe data de 20 martie 2020.

Finalizarea cărții și premii

 

Autorii selectați vor lucra împreună cu Editura Cartea Copiilor pentru realizarea cărții ilustrate. Scriitorul va trimite varianta finală a textului până la data de 27 aprilie 2020. Ilustratorul va realiza un storyboard al cărții și studiile de personaj necesare până la data de 25 mai 2020. După aprobarea acestora de către editură, ilustrațiile finale vor fi realizate până la data de 10 august 2020.

 

Scriitorul și ilustratorul proiectului câștigător vor fi recompensați fiecare cu un premiu în valoare de 5000 de lei.

Criterii de selecție

 

Cărțile ilustrate sunt destinate cititului împreună cu voce tare, așadar e important ca textul și ilustrațiile să fie un tot simbiotic, completându-se și potențându-se reciproc, astfel încât să trezească bucuria poveștii atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Cartea ilustrată câștigătoare va răspunde următoarelor criterii generale:

1.1. demonstrează respect pentru nivelul de înțelegere al copiilor cu vârste între trei și cinci ani, pentru abilitățile și curiozitățile lor.

1.2. abordează un subiect potrivit copiilor cu vârste între trei și cinci ani, într-un mod inedit și captivant.

1.3. are un format specific cărților ilustrate – 32 de pagini.

1.4. este potrivită pentru activități de lectură cu voce tare pentru copii cu vârste între trei și cinci ani.

 

Criterii text

Textul câștigător va răspunde următoarelor criterii specifice:

2.1. abordează cu originalitate o temă potrivită copiilor cu vârste între trei și cinci ani, având o structură bine definită, o intrigă clară, dezvoltând suspans și fiind coerentă și logică.

2.2. personajele sunt memorabile, trezesc empatia și curiozitatea cititorilor de a le cunoaște și de a le afla povestea. 

2.3. vocabularul și structura frazelor sunt potrivite vârstei, cu propoziții scurte și ușor de urmărit, simple, dar nu simpliste, putând conține anumite elemente mai puțin familiare, care să lărgească universul de cunoaștere al copiilor.

2.4. povestea evoluează în mod natural, alternând momentele de emoție, umor, surpriză, și folosind procedee stilistice care contribuie la plăcerea lecturii cu voce tare (ex. structuri repetitive, ritm, aliterație).

2.5. nu are mai mult de șapte sute cincizeci de cuvinte.

Criterii ilustrație

Ilustrațiile câștigătoare vor răspunde următoarelor criterii specifice:

3.1. reprezintă combinația ideală între simplitatea stilului, potrivită copiilor cu vârste între trei și cinci ani, abilitățile tehnice și imaginația exuberantă.

3.2. redau povestea nu printr-o simplă repetiție a textului, ci completând-o cu originalitate, astfel încât să accentueze momentele de emoție, umor, surpriză.

3.3. personajul principal are o personalitate vizuală puternică, bine conturată, e plăcut și cu trăsături care atrag cititorii.

3.4. contribuie la crearea atmosferei din poveste printr-un stil artistic adecvat.

Ce se va întâmpla apoi cu cartea?

Autorii își vor ceda drepturile asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC), pentru un tiraj de o mie de exemplare. Acestea vor fi tipărite de Editura Cartea Copiilor și donate apoi grădinițelor din rețeaua Asociației OvidiuRo.

Cărțile vor fi însoțite de un ghid de activități de literație creat de CUAC și care va fi folosit de educatori și copii. Ne așteptăm ca peste 10.000 de preșcolari să descopere cartea creată în cadrul Incubatorului!

De asemenea, autorii câștigători vor fi invitați să participe la trei întâlniri cu educatori și copii din grădinițe, organizate în parteneriat cu Asociația OvidiuRo.

PS: Dacă sunteți curioși să aflați ce s-a întâmplat cu cartea Simonei Epure și a Georgianei Chițac, câștigătoarele primei ediții a Incubatorului, vă invităm aici. 

Chef de vorbă?

Ne găsești oricând la

incubator.povesti@gmail.com

  • Facebook
  • Instagram

Ilustrații de Olivier Tallec, din cartea Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme