Incubatorul de povești colorate este locul unde se întâlnesc oameni pasionați de literatură, pentru a crea povești ilustrate care iubesc copiii. 

Ne întâlnim la un atelier de trei zile, alături de un invitat recunoscut de comunitatea internațională a autorilor de carte pentru copii. Organizăm un concurs și selecționăm un scriitor și un ilustrator care vor crea împreună o carte ilustrată pentru copii de vârstă preșcolară. Trimitem cartea în grădinițe din zone defavorizate, o citim împreună cu copiii și ne jucăm cu personaje, cuvinte și imagini.

​Incubatorul de povești colorate nu este doar un accelerator de idei, alături de profesioniști ai cărții, ci și o ocazie de a vedea cum cărțile întâlnesc copiii.

Nadine Brun-Cosme

Autoare a aproape o sută de cărţi pentru copii, de formație psiholog și pedagog, Nadine Brun-Cosme descoperă mereu, cu aceeași fascinație, cum literatura este o sursă inepuizabilă de senzații. Pentru Nadine, fiecare proiect este o ocazie de a căuta acel fir roșu care, trecând de la cuvinte la imagini, creează, în același timp, o poveste și o emoție puternică. 

Cărțile sale ilustrate sunt apreciate pentru echilibrul dintre text și imagine, căutat cu răbdare pentru a lăsa loc imaginației micilor cititori. Poveștile lui Nadine sunt scrise simplu, minimalist, dar sunt pline de o frumusețe naturală și de legături emoționale vii.

Acestea sunt în același timp directe prin firul narativ și sofisticate prin mesajele pe care ne lasă să le descifrăm. Nadine nu le vorbește niciodată copiilor cu superioritate, iar acesta este fără îndoială unul dintre motivele pentru care cei mici îi iubesc cărțile.

Nadine Brun-Cosme a primit numeroase premii în Franța, în Statele Unite și în Germania. În prezent, cărțile ei sunt traduse în unsprezece țări. Printre altele, este și creatoarea celor mai înduioșători și jucăuși lupi, Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, pe care îi puteți descoperi în seria publicată de Editura Cartea Copiilor.

Îmi testez poveștile un pic ca Flaubert. Adică le spun cu voce tare. Dacă am oameni în fața mea, adulți sau copii, le citesc cu voce tare și, chiar înainte de reacțiile lor, textul se întoarce la mine. Aud unde este prea lung, unde este prea scurt și, mai ales, unde îi lipsește ritmul. Cred că majoritatea celor care scriu lucrează cu vocea. Când te împotmolești și vocea ți se pierde, înseamnă că nu ai găsit cuvântul potrivit.

Nadine Brun-Cosme, Montreuil, 2012

Detalii despre atelier

Atelierul va cuprinde prezentări și discuții despre cărțile ilustrate pentru copii de vârstă preșcolară, dar și activități practice pentru scriitori și ilustratori. De asemenea, Nadine Brun-Cosme va prezenta diverse proiecte personale – machete de carte care pun în lumină procesul prin care textul și imaginea se combină și se completează.

Teme abordate

  • Parcursul personal, de la creație la publicare

  • Seriile de cărți ilustrate

  • Relația dintre text și ilustrație

  • Întâlnirea dintre imaginarul scriitorului și cel al ilustratorului

  • Strategii de construire și revizuire a textului

  • Cum să găsești ritmul unei cărți 

  • Importanța corpului și a emoțiilor în procesul de scriere

  • Noțiuni de psihologia copilului importante pentru cărțile ilustrate (nașterea limbajului, importanța atingerii, spațiul tranzițional definit de D. W. Winnicott, etc)

O discuție despre psihologia copilului în cărțile ilustrate

Ideile noastre despre copii și copilărie, precum și înțelegerea rolului nostru de adulți în viața copiilor, ajung, până la urmă, în cărțile pentru copii, indiferent de intențiile noastre. Prin discuția de anul acesta, vom încerca să răspundem la întrebarea: ce trebuie să știm despre copii pentru a crea cele mai bune cărți ilustrate? Vom discuta despre dezvoltarea și psihologia copilului, despre parenting și pedagogie, și despre cum, prin cărțile ilustrate, putem vorbi atât copilului universal cât și celui căruia ne adresăm azi. Nadine Brun-Cosme se va alătura invitaților, iar evenimentul va fi deschis publicului.

Organizatori și parteneri

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Chef de vorbă?

Ne găsești oricând la

incubator.povesti@gmail.com

  • Facebook
  • Instagram

Ilustrații de Olivier Tallec, din cartea Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme