Ați visat vreodată să fiți autorul unei cărți ilustrate pentru copii? Considerați că lipsesc poveștile cu personaje și subiecte românești, inspirate din realitatea din jur? Credeți că avem nevoie de mai multe cărți care să le vorbească celor mici despre lumea în care trăiesc? 

 

Vă invităm să vă înscrieți la Incubatorul nostru de povești colorate, un atelier pentru scriitorii și ilustratorii interesați de cum se creează o carte cu text sub o mie de cuvinte, pentru copii de vârste mici. Atelierul va fi susținut de autorul și ilustratorul Michel Van Zeveren, între 22 - 24 martie 2019, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Michel Van Zeveren (n. 1970, Gand, Belgia) este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți autori de cărți pentru copii din spațiul literaturii de limbă franceză. Scrie și ilustrează în mansarda casei sale de lângă Bruxelles. Inițial, închipuindu-și că va ajunge următorul Walt Disney, s-a înscris la École de recherche graphique pentru a face animație. A ales însă ilustrația de carte pentru copii pentru a-și născoci propriile povești. De atunci, a scris și ilustrat peste 30 de cărți pline de umor, ritm și fantezie. A primit numeroase premii, iar cărțile sale au fost traduse în engleză, italiană, germană, japoneză, spaniolă. Una dintre cele mai îndrăgite cărți ale sale, Ăsta e al meu!, a apărut în primăvara aceasta la editura Cartea Copiilor.

© Michel Van Zeveren, La porte

"Îmi plac poveștile care curg simplu, firesc, dintr-o idee clară, care parcă numai atât a așteptat, să vină cineva și să-i dea viață și culoare într-o carte."

Michel Van Zeveren

 

"Van Zeveren desenează cu umor și fler, lasă inspirat mult spațiu liber și reușește să reprezinte cu finețe temperamentul personajelor sale. (...) Fără a fi deloc moralizatoare, cartea „That's mine!” transmite o lecție de neuitat despre lăcomie, responsabilitate și regret. Copiii vor râde cu atâta poftă, încât nici nu-și vor da seama că, de fapt, învață."

Pamela Jones, Be Careful What You Wish For, NY Times, 2013

 

Detalii despre atelier

Atelierul va cuprinde prezentări și dezbateri despre cărțile cu text sub o mie de cuvinte, pentru copii de vârste mici, dar și activități practice pentru scriitori și ilustratori. De asemenea, Michel Van Zeveren va prezenta diverse proiecte personale – idei și schițe, machete de carte, ilustrații.

Teme abordate

 • Sursele de inspirație: copilăria trăită, copilăria observată și copilăria reprezentată în text și imagine

 • Relația dintre text și imagine

 • Relația dintre sursele de inspirație și nivelurile de lectură

 • Forme de umor și umorul ca mijloc, nu ca finalitate

 • Importanța spațiului alb și a imaginarului

 • Importanța empatiei față de personaje: cum le alegem, de ce sunt importante studiile de personaj

 • Cum să scrii o poveste cu mesaj educativ fără a ține predici

 • Narațiunea prin culoare

 • Cum să ameliorezi ritmul cărții și să ghidezi descifrarea imaginilor

 • Reacția cititorului și importanța integrității autorului

 • Strategii de revizuire a cărții.

© Michel Van Zeveren, That's Mine!

Invitați

Alături de Brandi Bates (fondatoare, Citim Impreună România), Roxana Călin (editoare, editura Cartea Copiilor), Maria Gheorghiu (directoare executivă, OvidiuRo), Adina Maria Jurcă (profesoară, Șc. gimnazială Liviu Rebreanu), Anca Nedelcu (profesoară, Facultatea de Psihologie și Științele Educației) și Cătălina Ulrich Hygum (profesoară, Facultatea de Psihologie si Stiințele Educației), vom discuta despre rolul cărților ilustrate în educația timpurie și alfabetizarea copiilor. 

 
Premii

Dintre lucrările participanților la atelier, editura Cartea Copiilor va selecta un proiect de carte care va fi definitivat în 4 luni și apoi publicat într-o primă ediție de 1000 de exemplare.


Aceste cărți vor fi donate către 66 de grădinițe din rețeaua asociației OvidiuRo, în cadrul proiectului GrădiBiblioteci.

Premiu scriitor       4650 RON

Premiu ilustrator   4650 RON

Participare și înscrieri
Contact

Participarea este gratuită, în limita celor 20 de locuri disponibile. 

 

Data limită pentru înscriere: 7 februarie 2019

 

Chef de vorbă?

Ne găsești oricând la

incubator.povesti@gmail.com

 • Facebook
 • Instagram

Ilustrații de Olivier Tallec, din cartea Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme